Dodijeljene stipendije Zagrebačke županije

stipendije
 
Zagrebačka županija dodijelila je učenicima i studentima sa svog područja 50 novih stipendije za školsku godinu 2010./2011. Učenicima je dodijeljeno 30 stipendija, od čega 10 za deficitarna zanimanja, dok je studentima dodijeljeno 20 stipendija. Dobitnici stipendija svoje su ugovore, na današnjoj prigodnoj svečanosti, potpisali sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem.

Uz 50 novih stipendista, u školskoj godini 2010./2011. stipendiranje nastavlja i 53 učenika i 85 studenata iz prethodnih godina koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Tako će u ovoj školskoj godini Zagrebačka županija stipendirati ukupno 188 stipendista. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci, a iznose 500 kn za učenike i 1.000 kn za studente.

Na natječaj za dodjelu stipendija, koji je bio raspisan krajem rujna, pristiglo je 309 zamolbi. Pravo sudjelovanja na natječaju imali su učenici i studenti s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji, a koji su, osim drugih općih uvjeta, prethodne dvije godine školovanja završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,0 tj. 2,8 za deficitarna zanimanja i studenti koji su prethodne dvije godine školovanja završili s najmanjom jedinstvenom ocjenom 4,0 odnosno 3,5 za starija godišta i ostvarili minimalno 40 ECTS bodova po akademskoj godini.

Od prošle godine županovom odlukom uveden je i kriterij izvrsnosti tj. bodovanje sudjelovanja na državnim/međunarodnim natjecanjima odnosno rektorove i dekanove nagrade. Prema kriteriju izvrsnosti učenici su, osim drugih općih uvjeta, za prethodne dvije godine školovanja trebali ostvariti prosječnu ocjenu od 4,5. Isto vrijedi i za studente prve godine fakulteta, dok su studenti starijih godišta trebali ostvariti prosječnu ocjenu od 4,0 i minimalno 50 ECTS bodova po akademskoj godini.

Župan Kožić istaknuo je kako Zagrebačka županija spada u red hrvatskih županija koje najviše svojih proračunskih sredstava izdvaja upravo za razvoj, školovanje i obrazovanje mladih ljudi kao i kapitalnu izgradnju u školstvu. Osvrnuo se i prošlotjednu sjednicu Županijske skupštine Zagrebačke županije na kojoj je prihvaćen Proračun za 2011. godinu, a kojim je predviđeno da se za Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu izdvoji preko 105 milijuna kuna tj. oko 37 posto ukupnog županijskog Proračuna.
 
stipendije