Održan sastanak s gradonačelnicima i načelnicima

U Gradu Vrbovcu danas je održan sastanak predstavnika Zagrebačke županije s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije. U ime Zagrebačke županije sastanku su nazočili župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Damir Tomljenović.

Na sastanku se govorilo o IV. izmjenama i dopunama Prostornog plana Zagrebačke županije; razvoju konkurentnog okruženja za ulaganja u Zagrebačku županiju; raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH te proizvodima s oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Željka Kučinić iz Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije kazala je kako je  primjedbe na Prijedlog IV. izmjena i dopuna Prostornog plana podnijelo 120 podnositelja, od toga 16 nakon roka, a 104 u roku. Navedenih 104 podnositelja čije se primjedbe uzimaju u obzir, podnijelo je ukupno 257 očitovanja, prijedloga i primjedbi. Prihvaćeno je 59 očitovanja, prijedloga i primjedbi, djelomično prihvaćeno 56, a nije prihvaćeno 142 očitovanja, prijedloga i primjedbi.

U skladu s prihvaćenim očitovanjima, primjedbama i prijedlozima iz javne rasprave, u rujnu 2010. godine izrađen je Nacrt konačnog prijedloga IV. Izmjena i dopuna Plana. Zagrebačka je županija Nacrt konačnog prijedloga Izmjena i dopuna Plana, izvješće o javnoj raspravi i mišljenja nadležnih tijela uputila 24. studenog 2010. godine predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije radi davanja mišljenja o Nacrtu konačnog prijedloga IV. Izmjena i dopuna Plana. Stručni izrađivač i nositelj izrade obradit će sva pristigla mišljenja, a potom će Nacrt konačnog prijedloga, Izvješće s javne rasprave i obrađena mišljenja dostaviti Županu Zagrebačke županije radi utvrđivanja Konačnog prijedloga IV. Izmjena i dopuna Plana.

Prije donošenja Izmjena i dopuna Plana Zagrebačka županija dužna je pribaviti suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o usklađenosti Izmjena i dopuna Plana sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji i propisima donesenim na temelju tog Zakona. Odluku o Izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Zagrebačke županije donosi Županijska skupština Zagrebačke županije.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković izvijestio je da od 34 jedinice lokalne samouprave (JLS) na području županije njih 28 ima poljoprivredna zemljišta u vlasništvu države. Od njih 28, Program raspolaganja poljoprivrednog zemljišta izradilo je njih 25, dok svoj Programe još nisu dostavile općine Pokupsko, Kravarsko i Bedenica. Od 25 JLS koje su dobile suglasnost na Program raspolaganja njih 9 je provodilo natječaje i zaključivalo Ugovore, 2 JLS provode natječaje, dok njih 14 nije provelo natječaje. Inače, ukupna površina po danim suglasnostima na Program iznosi 19.932, 45 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Kraljičković je upozorio kako je od ukupno raspoloživog zemljišta na području Zagrebačke županije putem javnih natječaja do sada zaključeno ugovora za 23 posto zemljišta, od ukupno planiranog po Programima. Kraljičković je održao i prezentaciju na temu „Županijski proizvodi sa oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla“. Pojasnio je kako trenutno u Hrvatskoj nema proizvoda koji nosi jednu od tri oznake propisane Europskom politikom kvalitete, a to su oznaka izvornosti (OI), oznaka zemljopisnog podrijetla (OZP) i oznaka tradicionalnog ugleda (OTU).