Predstavljen katalog poduzetničkih zona

zone
 
Zašto ulagati u prostoru Zagrebačke županije? Odgovor na ovo pitanje daje, danas predstavljen, Katalog poduzetničkih zona s pripadajućim, interaktivnim CD-om, koji potencijalnim ulagačima daje mnoštvo korisnih podataka o položaju i smještaju zona, njihovoj površini, komunalnoj opremljenosti, blizini glavnih cestovnih pravaca...

Za promocije, kojoj su uz gospodarstvenike, te sadašnje i potencijalne investitore,  prisustvovali i predstavnici konzultantskih tvrtki, te agencija za prodaju nekretnina, istaknuto je osam bitnih razloga zašto investirati u Zagrebačkoj županiji: zato što se ona nalazi u središnjem prostoru Hrvatske, gospodarski je prsten grada Zagreba, na njezinu je području najveći broj poduzetničkih zona u regiji, zato što je Zagrebačka županija najbrže rastuća regija, zato što nudi najveći izbor kvalificiranog kadra, stručnu i kreativnu administraciju, vrhunske uvijete življenja, te ima najbolju prometnu povezanost.

Jedinstveni katalog poduzetničkih zona, tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku, napravljen je tako da se može nadograđivati, a koristit će svima koji svoje poduzetničke ideje žele realizirati u, kako je naglašeno, najperspektivnijem poslovnim i poduzetničkom prodručju Republike Hrvatske.

U uvodom obraćanju, župan Stjepan Kožić je istaknuo da je Županija prepoznala značaj poduzetničkih zona kao „učinkovit instrument poticanja ulaganja, uvođenja novih tehnologija i opreme, omogućavanja proizvodnog povezivanja, suradnje i kooperacije, a što u konačnici pridonosi osnivanju novih tvrtk, rastu zapošljavanja te bržem lokalnom i regionalnom razvoju”.  

„U uspostavu i opremanje dvadesetak poduzetničkih zona dosad su uložena značajna financijska sredstva. Gradovi i općine uložili su više od 120 milijuna kuna vlastitih sredstava, Županija je, kroz bespovratne kapitalne pomoći, uložila oko 25 milijuna, dok je Ministarstvo gospodarstva, rad i poduzetništva dodijelilo bespovartnu kapitalnu pomoć u iznosu od 35 milijuna kuna. Uključujući vrijednost zemljišta kojega je Vlada RH, bez naknade, prenijela u vlasništvo gradova i općina, kao i iznose ulaganja Hrvatske elektroprivrede, možemo ustvrditi da je dosad u pripremu i infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona u županiji uloženo oko 500 milijuna kuna“, naglasio je župan Kožić.
U poduzetničkim zonama na prostoru županije sagrađeno je proteklih godina oko 200 poslovnih objekata, u kojima je zaposleno oko 4000 osoba. Župan je također predstavio “Invest info-centar”, operativno tijelo u sklopu Regionalne razvojne agencije na usluzi ulagačima. Oni će odsad, rekao je, moći na jednome mjestu dobiti potrebnu i brzu informaciju, kao i stručnu pomoć i podršku. „Namjera nam je da ovaj centar bude učinkovit koordinator odnosa i suradnje državnih, županijskih i lokalnih tijela s potencijalnim ulagačima“, istaknuo je župan.

Uz njega, na predstavljanju Kataloga poduzetničkih zona, također su bili njegovi zamjenici Damir Tomljenović i Rudolf Vujević, te predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.
 
zone