“Sarmijada” u Laktecu

sarmijada
 
Među trideset pripremljenih, sarma Božice Riđan, Milice Petek i Biserke Bistrički, ekipe iz Gornje Drenove, najviše je dojmila ocjenjivački sud koji je na “5. Sarmijadi u Laktecu” kušao jela od kiseloga zelja.

«Pripremljena je onak' kak su je radile naše bake - od svinjskog i junećeg, s dodatkom sušenog mesa, a kuhale smo je na laganoj vatri oko 2,5 sata», ispričale su pobjednice. Uz sarmu, pripremale su natjecateljske ekipe i sekeli gulaš s veprovinom, musaku od kiseloga zelja, rižine okruglice s kiselim zeljem, salatu od kiselog zelja s orasima, štrudlu od kiselog zelja...

Predajući priznanja najuspješnijima, župan Stjepan Kožić je rekao da je brendiranje poljoprivrednih proizvoda, s čime je Županija počela još 1999., pomoć poljoprivrednim proizvođačima da se, pred ulazak u Europsku uniju, što bolje pozicioniraju na tržištu, a time ostvare i veći dohodak. Najavio je izradu studije koja bi trebala dati smjernice za još bolji plasman županijskih robnih marki na tržište.

Kiselo zelje “Laktec” kiseli se na starinski, prirodan način, samo uz dodatak kuhinjske soli. Trideset dana fermentira, a trideset sazrijeva. Za kiseljenje se koriste tri sorte - rana Fieldwinner, srednje rana Krautman i kasna “Varaždinec”.

«Potražnja za zeljem je velika, ali naše količine su male. Mladi se, jednostavno, ne žele baviti zeljem, a ako ga i kisele, koriste razne konzervanse pa je ono na tržištu već za 21 dan. Naša je proizvodnja daleko duža, pa je i zelje skuplje», rekao je Ivan Rečec, tajnik Udruge proizvođača robne marke kiseloga zelja “Laktec”.

Brigitte Berulec, ispred organizatora “Sarmijade”, naglasila je da je njezina osnovna zamisao promovirati robnu marku, te da veseli što su se ove godine odazvale ekipe iz Gradeca, Vrbovca, Svete Nedelje, Samobora, Brckovljana, Zeline...