Okrugli stol Povjerenstva za ravnopravnost spolova

nenasilje
 
Okrugli stol “Razvijanje kulture nenasilja”, u prigodi 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organiziralo je u Velikoj Gorici županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Mirela Gajić, predsjednica Povjerenstva, rekla je kako je nasilje u obitelji ozbiljan društveni problem te da je svakih petnaestak minuta jedna žena u Hrvatskoj zlostavljana.
Osnovni cilj okruglog stola, dodala je, jest pobuditi kolektivnu svijet o kulturi nenasilja, posebno u malim sredinama. Na području Policijske uprave zagrebačke, rečeno je, u 2009. prijavljeno je 2595 slučajeva nasilja u obitelji, od čega su najviše zlostavljane žene.

O aktivnostima centara za socijalnu skrb govorila je Marija Žirović, ravnateljica velikogoričkog Centra, rekavši da je kod nasilja u obitelji primarna zadaća zaštititi interese djeteta, dok je Slavica Kušić, koordinatorica Poduzetničkog centra “Rosa”, napomenula da je najveća pomoć zlostavljanim ženama dolazak u 'sigurnu kuću' -ženska skloništa. No, nakon što izađu iz 'sigurne kuće', žene se, najviše zbog ekonomskih prilika, vraćaju zlostavljaču. Stoga ih “Rosa”, dodala je, educira kako doći do vlastitih sredstava za život.