Zajednička konferencija za novinare sudionika projekta „Živim život bez nasilja“

život bez nasilja
 
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i UN-ov program za razvoj proveli su na području Republike Hrvatske akciju „Živim život bez nasilja“.

Akcija je u potpunosti financirana od strane UN-ova programa za razvoj, a od ponedjeljka, 8. do srijede, 24. studenog provodila se i na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Policijske uprave zagrebačke.

U sklopu akcije, kojoj je cilj podizanje svijesti građana da prijavljuju nasilje u obitelji i grade kulturu nenasilja u obiteljskim odnosima, održana su predavanja u 27 osnovnih i srednjih škola na području grada i županije, osmišljena je predstava „Nasilje“ – Thearto „Riječi/Prave/Predstave“ te brojne likovne radionice. Akciju su podržali veteran hrvatske rukometne reprezentacije Vlado Šola i glumac Zijah Sokolović koji je zadovoljan što su kazališna umjetnost i gluma „ušli“ u prevenciju protiv nasilja.

„RH ima uređenu zakonsku regulativu, zadovoljen institucionalni okvir, ali nedostaje građanske svijesti koju ovim i sličnim akcijama želimo pobuditi. Ako nasilje ne možemo iskorijeniti moramo se potruditi da ga umanjimo senzibiliziranjem javnosti da svaki oblik nasilja prijavljuju“ rekao je načelnik PUZ-a Tomislav Buterin.

„Obitelj je temelj i početak svih naših daljnjih odnosa u društvu i doista svi mi koji vidimo i čujemo određeni oblik nasilja i ne prijavimo ga postajemo djelom tog istog nasilja“ istaknuo je župan Kožić pohvalivši iznimno dobru suradnju između Zagrebačke županije i PUZ-a.

Konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te predstavnik UN-a u RH.

Partneri ovog projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Udruge civilnog društva.

Kraj ove uspješne Akcije održat će se sutra, 24. studenog u 17:00 sati u Srednjoj školi Sesvete nagrađivanjem likovnih radova, održavanjem predstave „Nasilje“, debatom učenika prvih razreda na temu „Nasilje u obitelji“ i nogometnom utakmicom između ekipe PUZ-a i učenika 1. razreda srednje škole Sesvete.