Ocjenjivanje plodova jabuke

U Velikoj Gorici danas je održano tradicionalno 9. ocjenjivanje plodova jabuke. Ocjenjivači, potrošači, kušali su 17 sorti jabuke, a rezultati će se znati  početkom idućega tjedna.

Ocjenjivanje je organizirano uoči Dana jabuka, manifestacije koja će se početkom prosinca - u organizaciji Udruge voćara “Bubamara”, a pod pokroviteljstvom Županije - održati u Velikoj Gorici.

Velikogorička “Bubamara”, kaže njezin predsjednik Franjo Meštrović, okuplja četrdesetak voćara s oko 120 hektara pod jabukama po desetak hektara pod breskvama i šljivama, te s oko pet hektara poljoprivrednih površina pod kruškama. «Ovakva su ocjenjivanja smjernice našim proizvođačima koje sorte saditi», kaže Meštrović, dodajući da se, i dalje, najviše sadi sorta idared, čiji je uzgoj u odnosu na ostale sorte manje zahtjevan, a i na tržištu je odlično prihvaćena. Naglašava da su se voćnjaci do lani intenzivno podizali, no da je ove godine sadnja jabuke stala. Ove su godine, dodaje, i manji prinosi, a zbog iznimno rodne godine za mandarine, jabuka se trenutačno i slabije prodaje. Tržište će je, kaže Meštrović, više tražiti tek nakon Nove godine, pa će dobro proći oni koji je dotad mogu adekvatno uskladištiti.