Smjernice za daljnji razvoj turizma

turizam
 
O kretanjima u turizmu i smjernicama za njegov daljnji razvoj raspravljali su, na tematskoj sjednici, članovi skupštinskog odbora za turizam. Upoznati su s trenutačnim stanjem, a zaključak, kojega će uputiti Županijskoj skupštini, donijet će na idućoj sjednici.

Zagrebačka županija, rečeno je za sjednice, ima atrakcije, ali ne i turistički proizvod koji bi goste mogao duže zadržati na njezinu području. Nužno je stoga, naglašeno je, turistički brendirati županiju te njezine gradove i općine. Nužno je i umrežavanje, udruživanje gospodarstava koja se bave turizmom, te definiranje zajedničkoga turističkog proizvoda. Samo se tako, rečeno je, za razvoj turizma mogu dobiti značajnija sredstva EU.

Na području županije, čulo se, nema potrebe za velikim hotelima za masovni smještaj gostiju, no nedostaju mali poslovni hoteli, a još uvijek postoji i otpor da se županija definira kao 'piknik destinacija' grada Zagreba. Također prisutan je i nizak stupanj turističke opremljenosti, jer gosti koji borave u županiji, unatoč prirodnim ljepotama, žele komforne, moderno uređene sobe.

Županiju karakterizira i skromna sportsko-rekreacijska ponuda. No, unatoč nedostacima, u 2009. u županiji se bilježi porast turističkih dolazaka za 7 posto te porast noćenja za 2 posto.
 
turizam