Okrugli stol “Promjena poslovanja malog i srednjeg poduzetništva”

poduzetnici
 
Prema zadnjem istraživanju 70 posto građana RH s pravom glasa izašlo bi na referendum o pristupanju Hrvatske EU, od čega bi se njih 62 posto izjasnilo 'za' ulazak u Uniju, a to je ohrabrujući podatak - sudjelujući na okruglom stolu “Promjena poslovanja malog i srednjeg poduzetništva prilikom ulaska u EU” rekao je Andrej Plenković, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Dodao je da će 2011. biti godina kraja pregovora i potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Župan Stjepan Kožić je naglasio da EU nikome neće donirati novac, stoga je nužno imati pripremljenu dokumentaciju za europske fondove. «Kroz kohezijske fondove, ako stvaramo kvalitetne projekte i programe, otvaraju nam se značajne mogućnosti», rekao je župan dodavši da je dosad, preko županijske Regionalne razvoje i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, kojoj je Županija jedan od osnivača, iz EU fondova financirano 15 projekata, a 25 ih je u fazi 'čekanja'. Također je rekao da je vodstvu Županije, u trenutačnoj gospodarskoj situaciji, izuzetno bitno da se zadrže postojeća radna mjesta.

Olgica Spevec, predsjednica Vijeća Agencije za tržišno natjecanje i članica Pregovaračke skupine zadužena za poglavlje “Poduzetništvo i industrijska politika”, govoreći o izazovima i mogućnostima za poduzetnike i obrtnike, rekla je da je Unija izazov za one koji imaju snage, znanja i proizvod koji mogu plasirati na europsko tržište, no s druge strane je 'opasnost' jer će u Hrvatskoj doći do veće konkurencije s europskog tržišta, nego što je to danas. «Ulaskom u EU Hrvatska će 'dobiti' 160 puta veće tržište, ali i naše će tržište postati interesantnije za uvoz iz Unije. Ipak, Hrvatska nema alternative, već sada je vrlo usmjerena na tržište Unije ili je korisnik proizvoda i usluga s toga tržišta», rekla je Olgica Spevec.

S Operativnim programom “Regionalna konkurentnost u strukturnim fondovima 2012.-2013.” prisutne je upoznala Suzana Vračević, voditeljica Odsjeka u Upravi za malo gospodarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.
 
poduzetnici