Nove županove odluke

Zagrebačka županija povećat će svoj temeljni ulog u trgovačkom društvu Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. za 1,5 milijuna kuna. Temeljni kapital društva po novome iznosi 8.602.000,00 kuna. Zagrebačka županija osigurala je 6,6 milijuna kuna odnosno 75 posto udjela, Velika Gorica pola milijuna kuna, a Zagrebački voćnjaci 1,6 milijuna kuna.

Inače, Županija je pokrenula projekt izgradnje distributivnog centra za voće i povrće i u tu svrhu je zajedno sa poljoprivrednom zadrugom  „Zagrebački voćnjaci“ i Gradom Velika Gorica osnovala trgovačko društvo Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. čija je zadaća izgradnja i upravljanje distributivnim centrom za voće i povrće. U ovoj godini ishođena je dokumentacija kojom se ostvaruje pravo gradnje, a u tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova. Centar će obavljati usluge: prihvata, skladištenja, sortiranja i kalibriranja, pakiranja, fitopatološkog nalaza, certificiranja te utovara i otpreme voća i povrća, a njegovom izgradnjom stvaraju se pretpostavke za daljnji razvoj  voćarske i povrćarske proizvodnje u Zagrebačkoj županiji.

Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko, Jamstvena agencije za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke županije i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. sklopit će ugovor o suradnji na projektu „Jamstvena shema Zagrebačke županije u suradnji s gradom Jastrebarsko“ kojim će se poduzetnicima na području Jastrebarskog omogućiti davanje jamstava prilikom odobravanja poduzetničkih kredita – odlučeno je na kolegiju župana Zagrebačke županije. Županija će tako u svom Proračunu za 2011. godinu osigurati za ovaj projekt 25.000 kuna, a grad Jastrebarsko 100.000 kn depozitnih novčanih sredstava koje će banka multiplicirati. Inače, prvi ovakav ugovor potpisan je u prosincu prošle godine s gradom Samoborom.

Župan je prihvatio projekt Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije „Razvoj investicijskog okruženja“ koji će se subvencionirati sa 150.000 kuna. Projekt, koji se financira sredstvima pretpristupnih fondova EU (IPA – komponenta IIIC) provodit će se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, a svrha mu je pružanje tehničke pomoći od strane konzultanata. Konkretno, pomoć uključuje obuku i osposobljavanje kroz seminare i radionice u skladu s planiranim aktivnostima; savjetovanje tijekom rada i priprema dokumentacije te organiziranje, provedbu i pokrivanje troškova smještaja i putovanja za planirana studijska putovanja.

Prihvaćen je još jedan program Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije pod nazivom „Poduzetnička info točka“ za čiju će realizaciju Županija osigurati 80.000 kuna. Cilj projekta je potencijalnim korisnicima približiti pretpristupne fondove kako bi se čim više planiranih investicija financiralo sredstvima EU. Iz Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije pozivaju sve potencijalne korisnike da doznaju više o pretpristupnim fondovima radnim danom na broj telefona 01/ 6556 051 ili neka svoj upit pošalju na e-mail info@zacorda.hr. Svi zainteresirani mogu doći i na sastanak u prostorije Regionalne razvojne agencije (Zagreb, Ivana Lučića 2a/XIII) petkom od 7 do 15 h, uz prethodnu najavu na gore navedeni broj telefona.