Održana sjednica Županijske skupštine

Skupština Zagrebačke županije jednoglasnom odlukom donijela je drugi rebalans proračuna Zagrebačke županije za 2010. godinu koji iznosi 278.333.072,00 kuna, odnosno 18.313.746,00 kuna manje nego što je to bilo utvrđeno prvim rebalansom.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pojasnio je kako je novi rebalans, koji je za šest posto manji u odnosu na prvi rebalans, napravljen radi osiguravanja 5 milijuna kuna bespovratnih financijskih pomoći za sanaciju šteta nastalih na poplavljenim područjima Zagrebačke županije u razdoblju od 21. do 29. rujna 2010. godine. Zbog poplava na području županije u navedenom razdoblju župan je proglasio elementarnu nepogodu za deset jedinica lokalne samoupravne i to za područje gradova Samobora, Zaprešića, Svete Nedelje, Velike Gorice i Ivanić-Grada, te općina Marija Gorica, Brdovec, Orle, Rugvica i Dubrava. Novi rebalans napravljen je i radi smanjenog ostvarivanja prihoda od poreza na dohodak. Naime, od 1. srpnja ove godine na snagu je stupio novi zakon o porezu na dohodak, pa je njegovom primjenom smanjen navedeni županijski prihod. Također, rebalans je rađen i radi smanjenja prihoda od administrativnih pristojbi i prihoda po posebnim propisima nastalih zbog smanjenja građevinske aktivnosti na području Zagrebačke županije.

Jednoglasnom odlukom prihvaćena je odluka o dodjeli 5 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave za otklanjanje posljedica od elementarne nepogode tj. poplave. Župan će već sutra imenovati Povjerenstvo za izradu kriterija dodjele financijskih sredstava koje će izraditi prijedlog raspodjele navedenih 5 milijuna kuna. Prema riječima župana u Povjerenstvu će biti svi gradonačelnici i načelnici iz gradova i općina u kojima je proglašena elementarna nepogoda kao i predstavnici županije.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja vezana uz: nastalu štetu na poplavljenim područjima, izgradnju zdravstvenog centra u Zaprešiću, sanaciju tzv. Molvičke ceste, mjere koje županija provodi kako bi pomogla mladim poduzetnicima, rad Jamstvene agencije za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke županije, termalnu rivijeru Zelina… Također, vijećnici su postavljali pitanja vezana uz otvorenje športske dvorane OŠ Ivan Benković u Dugom Selu kao i područne škole u Dubravici s pripadajućom športskom dvoranom. Vijećnike je interesiralo i kako teku pripreme oko zimskog održavanja cesta.