Obilježen Međunarodni dan seoske žene

Općina Križ bila je domaćin zadnje sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije, kojom je obilježen i Međunarodni dan seoskih žena.

Na sjednici se raspravljalo o stereotipima koji još uvijek snažno vladaju. Podaci poput onih da žene u proizvodnji hrane sudjeluju sa 70 posto, ali da zarađuju samo 10 posto ukupnog  svjetskog dohotka, ili da čine 70 posto nepismenih u svijetu, dovoljno govori o još uvijek znatnije lošijem položaju žene u odnosu na muškarce u današnjem svijetu.

U hrvatskoj je politici prosjek žena nešto veći od svjetskog standarda i iznosi 20 posto žena na političkim funkcijama. U Zagrebačkoj županiji žene su zastupljene sa čak 33 posto u ukupnom broju dužnosnika. Također, i Križ je jedna od općina koja ruši stereotipe, već i samim time što na čelu ima jednu ženu, a one prevladavaju i u drugim općinskim ustanovama.

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije aktivni su bili članovi Udruge ženske ruke, a predstavljeno je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, osnovano na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća.

Posebna gošća sjednice bila je Marica Bahlen, jedna od uzornih seoskih žena, koja je, uz svoju prelijepu nošnju, donijela i onu skromnost kakvu krase samo ženu sa sela.