Izabrana nova vinska kraljica Zagrebačke županije za 2011. godinu

kristina vugrin
 
Kristina Vugrin, diplomirana ekonomistica iz Samobora nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2011. godinu. Kruna i posebno izrađena lenta, devetoj u nizu vinskoj kraljici Zagrebačke županije, dodijelit će se na tradicionalnoj prigodnoj svečanosti druge subote u mjesecu studenom.

Kristinu Vugrin izabrao je deveteročlani stručni žiri na čelu sa zamjenikom župana Damirom Tomljenovićem, a samo ocjenjivanje održano je 6. listopada u vinotočju Roberta Braje u Jastrebarskom. Prvom pratiljom proglašena je Martina Aščić iz Lučkog.

Za laskavu titulu ove godine uz Kristinu i Martinu konkurirale su Ivana Bašić iz Jastrebarskog te Ana Đogić iz Zagreba.

Važno je naglasiti kako izbor vinske kraljice nije izbor ljepote. Djevojke su pred ocjenjivačkim sudom pokazale znanje o kulturi vina, vinogradarskoj tradiciji i običajima županije, Hrvatske, ali i svijeta. Pisale su i test opće kulture, a u praktičnome dijelu testiranja komentirale su i opisivale ponuđena vina te ih sljubljivale s jelima. Ocjenjivan je i javni nastup te poznavanje stranih jezika.

Inače, Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom Izbora vinske kraljice još 2003. godine. Uz još uvijek aktualnu Vinsku kraljicu za 2010. godinu Ivanu Puhelek iz Svetog Ivana Zeline do sada su izabrane: Nataša Puhelek i Žana Šterc iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović i Ivana Jambrović iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, te Gabrijela Vrbetić iz Jastrebarskog.