Grad Zaprešić proslavio 15. rođendan

Zaprešić je svečanom sjednicom obilježio 15. obljetnicu grada. Obljetnica je to koja se veže uz godišnjicu rođenja bana Josipa Jelačića koji je u Zaprešiću prisutan na mnogim mjestima. Stoljetna povijest grada dobila je u ovih petnaest godina neke nove vrijednosti – Zaprešić je danas grad mladih i obrazovanih ljudi.

„Bogatstvo našega grada su naši ljudi, od najmlađih do najstarijih i zato mi je zadovoljstvo reći da je to bogatstvo upravo ono što, nas koji vodimo ovaj grad, vodi u stvaranje boljeg i kvalitetnijeg života“ istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk.  

Prije 15 godina Zaprešić je imao 21, a danas je narastao na 30 tisuća stanovnika. 7300 mladih ljudi je u vrtićima i školama, što ovaj grad čini najmlađim u Zagrebačkoj županiji, a vjerojatno je i među najmlađima u Hrvatskoj.

Ulaganja u osnovne i srednje škole, ali i u visoku školu Adam Baltazar Krčelić koju danas pohađa više od 3300 polaznika, samo su dio brige o mladima. A ona počinje još u vrtićima tako da danas u njima svako dijete ima svoje mjesto. Za subvencioniranje vrtića i škola grad godišnje izdvaja oko 17 milijuna kuna.  

Uz brojne goste iz Županije, te susjednih gradova i općina, svečanoj je sjednici nazočila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je posebno podržala brigu o mladima, jer, to je i projekt Vlade.

„Mi smo u prošloj, kao i u ovoj godini sačuvali sva sredstva koja su namijenjena za potpore obiteljima, a to je ukupno oko 4 milijarde kuna. To je smjer kojim pokazujemo kamo idemo, smjer koji pokazuje da je ulaganje u obitelj i generacije koje dolaze - ulaganje u strateške interese Hrvatske“ rekla je premijerka Kosor.  

Nakon svečane sjednice, dodijeljena su gradska priznanja zaslužnima, a posebna je čast pripala vatrogascima. Grad Zaprešić u svim svojim planovima – od otvaranja novih poslovnih zona, do činjenice kako sva domaćinstva imaju plin, njih 98 posto vodovod, a sada se radi i kanalizacijska mreža – uvijek računa i na podršku Zagrebačke županije. Posebno u izgradnji vrtića, škola i zdravstvenih ustanova.

„Županija je prepoznala potrebe Zaprešića koji se gotovo udvostručio u zadnjih 15 godina. Naša županija najviše u zemlji izdvaja za izgradnju škola i sportskih dvorana i dalje ćemo pratiti programe predškolskog i školskog odgoja“ istaknuo je na svečanosti u Zaprešiću zamjenik župana Rudolf Vujević.
 
„Zaprešić je mladi grad. Ali i cijela Zagrebačka županija ima veliki udio mladog stanovništva i naravno da imamo i specifične potrebe. U svakom slučaju grad Zaprešić u svakom svom projektu može računati na partnera - Zagrebačku županiju“ potvrdio je Damir Mikuljan, predsjednik Županijske skupštine.

Uzvanici su posjetili i novoizgrađeni dječji vrtić Vrtuljak.