Otvorena mini-sirana obitelji Vrhovec

Župan Stjepan Kožić otvorio je danas u Pluski u općini Luka mini-siranu obitelji Vrhovec.

Investiciju vrijednosti oko 220.000 kuna Županija je podržala s bespovratnih 95.000 kuna, utrošenih u nabavu neophodne opreme.

Božica i Stjepan Vrhovec, četvrta generacija u obitelji koja se bavi stočarstvom, krenuli su prije dvije godine s prodajom mlijeka na mljekomatu, u međuvremenu su otvorili još jedan, a 'višak' mlijeka, kojega su do sada prodavali otkupljivačima, počeli su prerađivati u mliječne proizvode. Uz svježi sir i vrhnje, a otvaranjem mini-sirane sada na tržište u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji plasiraju 44 različita artikla.

„Asortiman smo proširili na kuhane sireve, škripavac, skutu, jogurte... Sve proizvodimo na prirodan način bez konzervansa i bilo kakvih aditiva. Voćne jogurte radimo na bazi šećerne repe, s okusom trešnje, cimeta, jabuke, banane, višnje, šumskog voća“, kaže Božica, dodajući da su s prodajom mlijeka na mljekomatima krenuli kada su ih otkupljivači počeli „ucjenjivati“ otkupnom cijenom, i nisu požalili. Potvrđuju to i riječi njezina supruga koji naglašava da su tijekom prve godine dana na postavljenom mljekomatu u Zaprešiću prodali 120.000 litara mlijeka.

„Sada imamo dva mljekomata, oba u Zaprešiću, i super smo zadovoljni!“, kaže Stjepan, čiji OPG mlijekom opskrbljuje zagrebačku slastičarnicu „Vincek“.

Župan Kožić, za današnje svečanosti, ponovio je opredjeljenje Županije da nizom mjera, potpora i pomoći pomaže poljoprivrednicima.

„Stočari u zadnje vrijeme vrlo teško funkcioniraju. Jedan od oblika naše pomoći je i subvencija za postavljanje mljekomata, subvencioniramo ih s 40 posto njihove vrijednosti. Također, subvencioniramo i opremu za otvaranje mini-sirana. Sada ih imamo devet, udruženih u Ceste sira zagrebačke regije. Na taj način pomažemo direktnu prodaju na samom OPG-u, i ono što je za nas najbitnije, ostanak mladih na njihovim ognjištima i otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je župan.  

Obitelj Vrhovec, udružena u Mljekarsko-stočarsku zadrugu „Proizvodi sela“, ima sedamdesetak muznih krava, i još toliko podmlatka, obrađuje 120 hektara zemlje, a dnevna proizvodnja mlijeka kreće se između 1100 i 1300 litara.

OPG Vrhovec, uz Božicu i Stjepana, zapošljava još četiri osobe.