Proslavljen blagdan Svetog Vinka

Blagdan Svetog Vinka, jedan od pet „zapovijedanih“ vinogradarskih blagdana kroz godinu, proslavljen je diljem županije.

Udruga vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkoga kraja „Trilikum“ proslavila ga je u Kraljevom Vrhu u vinogradu obitelji Kristijana Franje, Udruga vinogradara i vinara „Brenta“ iz Ivanić-Grada u vinogradu obitelji Kunek u Kloštru Ivaniću, Vrbovečka udruga vinogradara i vinara u vinogradu obitelji Mađerec u Topolovcu, velikogorička Udruga vinogradara i vinara „Grozd“ i Plemenita opčina Turopoljska u vinogradu obitelji Mikulčić u Kostanjevcu, zelinska Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u Vrtačama, Samoborska vinarsko-vinogradarska udruga u vinogradu Marijana Sokolovića na Gizniku, a članovi dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra sancti Martini“u gradskom vinogradu na Martin bregu.

Župan Stjepan Kožić, zajedno s gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom, pomogao je u orezivanju vinograda obitelji Kristijana Franje u Kraljevom Vrhu.

„Nadam se da na ovakav način zadržavamo tradiciju i običaje, koji su u prošlosti itekako bili bitni. Želim da tijekom nove vinogradarske godine ne bude nepogoda i bolesti, da godina na kraju bude rodna i plodna“, rekao je župan, poručivši vinogradarima da je Županija uvijek bila uz njih i da će tako biti i ubuduće.

Prije rezidbe, Božji blagoslov zazvao je velečasni Ivan Hrastović, župnik župe u Kraljevom Vrhu. Poslužio se riječima Bistrana Stjepana Špoljara: „Zbudi se, trsek, em spiš od Miholja. Popij si vina i z klobasom nahrani, da bi nam nova berba bila bolja i lagvi punejši nek su bili lani. Od danešnjega dana mi smo tvoje sluge. U tvojoj bumo kapljici svoje žulje sprali, čez čitavo leto, se te dane duge... Svaki si od nas tvoj dar hoće spiti. Od domače kaplje i srce je vruče. Mi bumo delali, a Vinko naj te štiti od zime, mraza, bolesti i tuče...“.