Županijska izložba malih životinja

U Velikoj Gorici je protekloga vikenda održana tradicionalna, 10. županijska izložba malih životinja. Izloženo je bilo, i ocijenjeno, 456 eksponata u četiri sekcije - peradi, golubova, kunića i egzotičnih ptica. Izložbu je, podrškom Županije, organiziralo Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2015“.

„S obzirom na situaciju u društvu, uzgoj malih životinja stagnira. Ljudi imaju troškove, a uzgojeno je teško komercijalizirati. Stoga nastojimo zaštititi određene pasmine, kako bi one bile priznate kao autohtone, te bi se tada za njihov uzgoj mogla tražiti i subvencija“, kaže Mihael pl. Pavišić, predsjednik Društva.

Gordana Županac, pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije, kaže da se zadnjih godinu dana dosta razgovara o zaštiti posavske kukmaste kokoši, koja bi se komercijalno mogla iskoristiti zbog kvalitete mesa i vrlo dobre nesivosti.

„Ako obratimo više pozornosti na ono što jedemo, odakle to dolazi, kakve je kvalitete i kakve su hranjive vrijednosti, na ovaj način želimo dati prednost domaćim proizvodima, onome što je uzgojeno na našim prostorima“, kaže pročelnica. Zaštititi bi se mogla, smatra, i posavska patka, a bolje bi se mogla, proizvodima dodane vrijednosti, komercijalizirati i turopoljska svinja.