Održana sjednica Skupštine županijske Vatrogasne zajednice

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije održala je Sjednicu Skupštine na kojoj su domaćini bili vatrogasci Stupnika. Stjepan Ptiček, predsjednik Zajednice, izrazio je zadovoljstvo odrađenim aktivnostima u 2015. godini, među kojima je bilo nešto više od 1600 intervencija.

„U županiji imamo samo četiri javne, profesionalne postrojbe, sve ostalo su dobrovoljci. Ponosan sam, jer najviše intervencija odrađuju upravo dobrovoljna vatrogasna društva. Njihova osposobljenost i znanje je isto kao i kod profesionalaca. Na intervencijama nema razlike“, rekao je Ptiček, dodavši da Vatrogasna zajednica, zahvaljujući prije svega redovitom financiranju od strane Zagrebačke županije, vatrogasna društva pomaže edukacijama, osposobljavanjem, nabavkom opreme i vozila. Između ostalog, financirana je uspostava centra za skladištenje opreme za zaštitu i spašavanje, nabava neophodne opreme (čamaca, motornih pila, termo kamera, ronilačkih odijela, čizama, odjeće za gašenje šumskih požara) i medicinska rehabilitacija vatrogasaca u „Naftalanu“.

U ime Županije sjednici je prisustvovao predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković. „Vatrogastvo smo prepoznali kao iznimno važnu djelatnost. Trudimo se iz proračuna izdvojiti značajna sredstva za njihove aktivnosti i nabavu opreme, ove godine preko 3 milijuna kuna, a ništa manje neće biti ni u 2016. godini“, rekao je Bošnjaković. Ukazao je i na važnost djelovanja vatrogasaca u manjim sredinama, gdje su oni nositelji društvenog i kulturnog života te okupljaju mlade ljude.

Skupštini su, uz ostale, prisustvovali i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, i Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.