Počinje realizacija EU projekta „NEWLIGHT“

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac potpisali su Ugovor o pripremi i provedbi projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete temeljem tehničke pomoći programa ELENA - projekt „NEWLIGHT“.

Nakon pozitivne ocjene, projekt „NEWLIGHT“, procijenjene vrijednosti 790.000 eura, sufinancira Europska investicijska banka (EIB). Kroz program European Local Energy Assistance, EIB će osigurati 90 posto potrebnih sredstava (711.000 eura), a preostalih deset posto Zagrebačka (51.800 eura) i Krapinsko-zagorska županija (27.200 eura).

Priprema projekta obuhvaća provedbu postupka javne nabave za izvedbu te samu izvedbu detaljnih energetskih pregleda postojećeg sustava javne rasvjete u 57 gradova i općina (na području Zagrebačke županije u sedam gradova i 21-noj općini), izradu ugovora za sklapanje javno-privatnog partnerstva između gradova i općina i ESCO kompanije, uz izradu tehničke podloge i smjernica za projektiranje sustava javne rasvjete, zatim provedbu postupka javne nabave za ESCO uslugu, koja uključuje projektiranje, izvođenje i održavanje sustava javne rasvjete te stručno vođenje projekta (izradu prijave projektaNEWLIGHT“ za osiguranje bespovratnih izvora sufinanciranja vlastite komponente dviju županija te izradu prijave projekta za osiguranje dodatnih izvora sufinanciranja).

„Ovo je pionirski projekt, u RH dosad nitko nije koristio sredstva programa ELENA, programa tehničke pomoći EU za regije i velike gradove. To je mehanizam pomoći koji se standardno koristi širom Europe i to u onim regijama koje imaju planove, znaju što žele napraviti i provode uspješne projekte“, rekao je Julije Domac. Sama rekonstrukcija, odnosno modernizacija javne rasvjete, nastavio je, predviđa uz ostalo i zamjenu oko 34.000 rasvjetnih tijela, a procjenjuje se da će kompletna investicija stajati oko 20 milijuna eura. Konkretan iznos znat će se nakon detaljnih energetskih pregleda.

„REGEA će u sklopu projekta izraditi tehničku i financijsku analizu i obaviti pravnu pripremu kako bi u roku u tri godine, koliko traje tehnička pomoć, započele investicije u gradovima i općinama prema modelu javno-privatnog partnerstva. Ovisno o trenutnom stanju javne rasvjete očekuju se energetske uštede do 60 posto“, rekao je Domac, dodavši da će od ove investicije velike koristi imati i projektanti i izvođači radova i proizvođači opreme.

„Učinak ovoga projekta osjetit će se i gospodarstvu dviju županija, ali i na nacionalnoj razini“, zaključio je Domac.

Uvodno je župan Stjepan Kožić rekao da ga izuzetno veseli što se radi o prvom ovakvom projektu rekonstrukcije, odnosno modernizacije javne rasvjete u RH, i tek trećem u Europskoj uniji. Dosad su ga uspješno provele samo provincija Milano u Italiji i pokrajina Katalonija u Španjolskoj. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da se ovim projektom, preuzimanjem inicijative i određenih financijskih obveza od strane županija, pomaže jedinicama lokalne samouprave slabijeg fiskalnog kapaciteta.