Studijsko putovanje u Sloveniju za predstavnike gradova i općina

Zagrebačka županija organizirala je prošli četvrtak, za predstavnike gradova i općina sa svog područja, jednodnevno studijsko putovanje u općine Radenci i Sveta Ana (Republika Slovenija) kako bi im se predstavili primjeri dobre prakse u provođenju europskih projekata u Republici Sloveniji.

Poseban naglasak je pritom stavljen na projekte razvoja širokopojasne infrastrukture budući da je u Zagrebačkoj županiji u tijeku provođenje programa „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje cijele Zagrebačke županije, prihvatljiv za financiranje iz EU fondova“.

U ime domaćina, načelnik Općine Radenci Janez Rihtarič ukratko je predstavio projekte koje je Općina uspješno realizirala uz sufinanciranje iz EU fondova u financijskoj perspektivi 2007.-2013., dok je načelnik Općine Sveta Ana Silvo Slaček održao prezentaciju o 13 općinskih projekata vrijednih 3 milijuna eura, a koji su uspješno realizirani europskim sredstvima tijekom proteklih pet godina.

Primjere dobre prakse, na konkretnim projektima razvoja širokopojasne infrastrukture u Republici Sloveniji, izložili su stručnjaci konzultantske tvrtke ProFUTURUS d.o.o., koji su tijekom svog izlaganja dali i konkretne smjernice vezane uz provedbu sličnih projekata u Zagrebačkoj županiji. Pritom su posebno istaknuli da je za uspješnu provedbu projekata ključna kvalitetna provedba postupka javne nabave te su preporučili jačanje kadrovskih kapaciteta u tom specijaliziranom području.

U sklopu studijskog putovanja delegacija je obišla transmisijski kontejner, postavljen u blizini zgrade javne namjene u općini Radenci, pomoću kojeg je, metodom „optika do kuće“ (eng. „Fiber to the home“ – FTTH), realiziran širokopojasni prijenos podataka i slike do svakog individualnog korisnika u toj općini. Također, obišli su Lovački dom „Boračeva“, u vlasništvu Lovačkog društva „Radenci“, a koji je kompletno obnovljen u okviru Programa ruralnog razvoja.