Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava, koji se obilježava upravo na današnji dan - 10. prosinca, Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije obilježila je u Svetoj Nedelji.

Marija Ledinski Anić, predsjednica Koordinacije, podsjetila je tom prigodom na Opću deklaraciju o pravima čovjeka, donesenu 1948., a u kojoj stoji „da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“. Govoreći o radu Koordinacije rekla je da ona, promičući ljudska prava i jednakosti, djeluje prije svega preventivno i edukativno.

Obilježavanju su uz ostale prisustvovali Predrag Šipka, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac i predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković. „Ljudska prava su iznimno široka tema. Rađamo se s potencijalno svim ljudskim pravima koja nam pripadaju, no ona su ograničena vremenom i prostorom u kojemu živimo i društvenim uređenjem u kojemu djelujemo. Na globalnoj razini ljudska prava se različito manifestiraju, ostvaruju i štite“, rekao je Bošnjaković, dodavši da se ljudska prava, unatoč modernom dobu u kojemu živimo, krše, a ponekad su i teško ostvariva.

Za današnje svečanosti poseban naglasak dan je invalidnim osobama, pa su tako svoja životna iskustva iznijele Ines Pehnec i Mirjana Dobranović. „U RH ima 526.000 osoba s invaliditetom“, rekla je Dobranović, istaknuvši da ljudi ne znaju kako se ponašati prema invalidnim osobama. „Invalidnost je problem društva, a ne osobe“, naglasila je. Prisutnima je prezentirala publikaciju „Bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom“, tiskanu uz pomoć Županije, a namijenjenu školarcima kako bi uklonili neznanje o osobama s invaliditetom.

Program je upotpunio Gitaristčki ansambl grada Samobora te učenice OŠ Sveta Nedelja Gabrijela Hriberski i Patricija Lenardić Jakopač.