Proračun Zagrebačke županije za 2016. godinu 529.667.046,00 kuna

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2016. godinu koji iznosi 529.667.046,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 76 posto.

Ovakav značajan rast rezultat je nove metodologije izrade proračuna sukladno uputama Ministarstva financija temeljem kojih Proračun po prvi put uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu kao i ostalih proračunskih korisnika. Kada bismo izuzeli novoiskazne prihode proračuna za proračunske korisnike, vidjeli bismo da je izvorni Proračun za 2016. godinu 4,32 posto veći u odnosu na rebalans Proračuna iz 2015. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić Proračun za iduću godinu ocijenio je kao razvojan, socijalan, realan i ostvariv. Naglasio je kako je Zagrebačka županija prema čitavom nizu pokazatelja jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj te kako je jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego iz njega dobiva. Kao i prethodnih godina najveći iznos izvornog proračuna 123.439.894,00 kn odnosno 39,4 posto namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 40.695.000,00 kn, za Upravni odjel za gospodarstvo 22.777.540,00 kn, za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo 20.081.500,00 kn, dok je za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 19.018.000,00 kn itd. Kožić je poručio da se nastavlja s kapitalnom izgradnjom u školstvu. „Uskoro nas očekuje otvorenje dvorane u Mariji Gorici te škole u Klinča Selima. Radovi na školi u Bedenici dobro napreduju, a uskoro kreće i gradnja dvorane u Posavskim Bregima te dogradnja škole u Bistri. U idućoj godini radit će se na projektiranju novih osnovnih škola u Jastrebarskom, Dugom Selu i Strmcu“ pojasnio je Kožić izrazivši nezadovoljstvo što resorna ministarstva već nekoliko godina financijski ne podržavaju gradnju škola na području Zagrebačke županije.

Na istoj sjednici donesen je i rebalans Proračuna za 2015. godinu koji iznosi 300.388.773,00 kn i manji je u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 4,23 posto. Rebalans je tehničke prirode i donesen je radi smanjenja pojedinih  namjenskih prihoda.

Vijećnici su prihvatili i Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije. Glavni cilj Programa je trajno poboljšanje kvalitete zraka i njeno očuvanje, ublažavanje klimatskih promjena u cilju zaštite zdravlja, prirodnog okoliša i materijalnih dobara. Na osnovu mjerenja i analiza utvrđeno je kako se kvaliteta zraka na području Zagrebačke županije ocjenjuje čistim ili neznatno onečišćenim tj. zrakom prve kategorije.

Prihvaćen je i Program poticanja poduzetništva u Zagrebačkoj županiji koji obuhvaća projekte, mjere i aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2016. godine kao što su: poduzetnički krediti i jamstva, razvoj poduzetničke infrastrukture, bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima, programi obrazovanja, razvoj kontinentalnog turizma i turističke infrastrukture itd.

Na Aktualnom satu vijećnici su postavljali pitanja o tijeku realizacije projekta rekonstrukcije javne rasvjete na području Zagrebačke županije, kako teče realizacija projekta širokopojasnog pristupa Internetu, te za koje je velike investicijske projekte Županija izdala akte za gradnju i u kojem roku. Vijećnike je zanimalo kada će biti pušten u funkciju magistralni cjevovod Sesvetski Kraljevec – Ivanić-Grad; kada će se krenuti s izgradnjom nove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, te u kojoj se fazi nalazi projekt „Prsten potpore“, odnosno osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije.