Održana 9. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

U prostorijama Zagrebačke županije održana je 9. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Proračuna Zagrebačke županije za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu, a razmatrani su i prijedlozi programa javnih potreba u kulturi, sportu, tehničkoj kulturi, školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i prijedlog Programa poticanja poduzetništva Zagrebačke županije u 2016. godini.

Ivica Bošnjak, pročelnik Upravnog odjela za financije, iznio je članovima GSV-a prijedlog Proračuna Zagrebačke županije za 2016. godinu pritom napomenuvši da je on ove godine metodološki bitno drugačije kreiran u odnosu na prijašnje godine. „Sukladno zakonskom okviru i ovogodišnjim Uputama za izradu proračuna, Proračun za 2016. godinu po prvi puta uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i škole“, rekao je Bošnjak. Dodao je da to rezultira povećanjem županijskog Proračuna za 76% u odnosu na 2015. godinu te kao takav ukupno iznosi 529.667.046,00 kuna za 2016. godinu. „Kada bismo izuzeli novoiskazane prihode proračuna za proračunske korisnike u školstvu i zdravstvu, vidjeli bismo da je Proračun za 2016. godinu 4,32% veći u odnosu na rebalans Proračuna iz 2015. godine – što znači da Zagrebačka županija bilježi stabilan rast prihoda koji omogućava povećanje Proračuna“, istaknuo je Bošnjak.

Na sjednici su predstavljeni i prijedlozi programa javnih potreba u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi kojima će se, kao i prijašnjih godina, poticati i promicati tehnička kultura te kulturne i sportske djelatnosti koje pridonose razvitku i unapređivanju društvenog života na području županije, odnosno, djelatnosti i programi koji su od zajedničkog interesa. Također, članovi GSV-a pozitivno su ocijenili prijedlog Programa poticanja poduzetništva Zagrebačke županije za 2016. godinu koji obuhvaća projekte, mjere i aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2016. godine s ciljem poticanja razvoja poduzetništva na području županije te stvaranja stimulativnog okruženja za njegov razvoj.

Vezano za prijedlog Programa javnih potreba u školstvu Zagrebačke županije za 2016. godinu, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, ujedno i predsjednik GSV-a Zagrebačke županije, rekao je: „U samom smo vrhu županija u Republici Hrvatskoj po ukupnim izdavanjima za prosvjetu, pogotovo kada se govori o projektima kapitalnog ulaganja u školstvu. Vjerujemo da će tako ostati i u 2016. godini budući da sredstva za tu svrhu nisu smanjivana“. Članovi GSV-a izrazili su zadovoljstvo proračunskom stavkom kojom se sufinanciraju udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola slabijeg imovinskog statusa – za njih je Županija u 2015. godini izdvojila 400.000,00 kuna, a isti iznos planiran je i za 2016. godinu.

Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, izložila je prijedloge programa javnih potreba u zdravstvu i u socijalnoj skrbi Zagrebačke županije za 2016. godinu. Članove GSV-a pritom je najviše zanimalo kako napreduju programi brige za starije i nemoćne osobe na području županije te planira li Županija u skorašnjoj budućnosti otvoriti županijski dom za njihovu institucionalnu njegu.