Održan stručni skup „Kako nastaje ovisnost“

U prigodi mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga i Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije organizirali su u Svetom Ivanu Zelini stručni skup „Kako nastaje ovisnost (i što nam donosi legalizacija marihuane)“. Prvenstveni cilj bio je upozoriti i senzibilizirati javnost na problem zlouporabe svih oblika ovisnosti, a osobito droga.

„Ovisnost je stalan i trajan problem, kojeg se nikada do kraja nećemo riješiti. Dob prvog uzimanja droga sve se više spušta tako da imamo, istina pojedinačnih slučajeva, uzimanja lakih droga, poput marihuane i naročito alkohola, već u petom, šestom razredu osmogodišnje škole „ rekao je Tvrtko Pervan, specijalist školske medicine, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Dodao je kako je najkritičnije razdoblje prelazak iz osnovne u srednju školu, kada dolazi i do promjene sredine.

„Najbitniji je roditeljski odgoj djece, kako u prvim danima njihova života tako i u trenutku kada se formira ličnost mladih, njihova osobnost“,poručio je Pervan, naglašavajući „iz obitelji sve dolazi i u obitelj se sve vraća“.

Stručni skup „Kako nastaje ovisnost“ okupio je županijske stručnjake koji se bave problemom ovisnosti, predstavnike osnovnih i srednjih škola, centara za socijalnu skrb, službenike državnih odvjetništva, zdravstvene djelatnike...

Predavanja su, uz Tvrtka Pervana (Kratko o marihuani), održali kriminalist Dubravko Klarić (Zakonska regulativa i možebitni rizici od zlouporabe u svezi s medicinskom primjenom indijske konoplje), socijalna radnica Katarina Arić iz Centra za socijalnu skrb Samobor (Uloga stručnih djelatnika CZSS u prevenciji i radu s maloljetnicima u riziku od ovisnosti) i liječnik Anto Orešković iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ (Kako nastaje ovisnost).

Dubravko Klarić je rekao da borba protiv ovisnosti podrazumijeva ne samo borbu protiv droga, alkohola i nikotina, već i protiv kocke, koja je sve prisutnija, klađenja i ovisnosti o računalima (internetu). „Ovisnost je problem koji ne poznaje granice, manje-više on je svagdje isti, razlikuje se u nijansama“ rekao je.