Nacionalne manjine proslavile svoj dan

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije obilježila je svoj dan. Svečanost je održana u Velikoj Gorici, a uz ostale prisutni su bili predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i zamjenik župana Rudolf Vujević. 

Nakon što su u svibnju održani manjinski izbori, sredinom listopada održana je i konstituirajuća sjednica Koordinacije. Za njezina predsjednika ponovno je izabran Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine, a za zamjenicu predsjednika Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine. 

„Poštujemo vas, veselimo se svakom vašem napretku, vašem programu“, poručio je predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković, dodavši da je u globaliziranom svijetu, gdje sve postaje isto, iznimno važno sačuvati svoje korijene, svoju povijest i kulturu. Znati odakle se dolazi. „Zagrebačka županija u tome je vaš veliki podupiratelj“, rekao je Bošnjaković. 

U svoje i u ime župana Stjepana Kožića okupljene je pozdravio njegov zamjenik Rudolf Vujević. „Često ne koristim izraz manjine, jer vi ste naši dragi prijatelji, susjedi i na takav se način odnosimo prema vama. U Zagrebačkoj županiji imate partnera, imate ruku suradnje. Proračunom za 2016. godinu nećemo smanjivati sredstva za vaše aktivnosti“, rekao je Vujević, dodavši da je proslava Dana Koordinacije prigoda da se prezentira sve ono što, tijekom godine, nacionalne manjine vrijedno rade. 

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su pjevački zbor „Montenegro“ Društva Montenegro, članovi „Češke besede“ Zagrebačke županije, Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“ i ženski zbor „Ezerki“.