Obljetnica osnutka legendarnih „Tigrova“

U prigodi 25. obljetnice osnutka Jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske i 1. gardijske brigade, legendarnih „Tigrova“, u vojarni „Croatia“ u Zagrebu položeni su jutros vijenci i zapaljene svijeće za poginule i nestale pripadnike ove postrojbe, a potom je središnja svečanost održana u Spomen domu „Tigar“ u Rakitju.

Uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, izaslanstva ministarstva obrane i branitelja, braniteljskih udruga, obitelji poginulih itd., vijenac je položilo i izaslanstvo Zagrebačke županije u kojemu su bili župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Damir Tomljenović.

Tijekom Domovinskog rata kroz 1. gardijsku brigadu prošlo je više od 11.000 branitelja, 367 ih je poginulo, šest se i dalje vode kao nestali, a 1700 ih je ranjeno.

 „U trenucima kada je bio ugrožen naš opstanak, kroz 'Tigrove' smo pokazali hrvatsku snagu, zajedništvo, spremnost na žrtvovanje. Hrvati, ali i pripadnici drugih nacionalnih manjina koji su voljeli i vole Domovinu porazili su oružanu silu jugoslavenske armije i velikosrpskog agresora“, podsjetio je general zbora u mirovini Josip Lucić, predsjednik Udruge „Tigar 90/91 Rakitje“, dok je brigadni general u mirovini Tomo Medved, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, poručio da su „Tigrovi“ uvijek bili jedinstveni i u vrijeme obrane Domovine borili se jedan za drugoga.

„Ne možemo, a da se ne zapitamo gdje je nestalo to zajedništvo i sloga hrvatskih ljudi i zašto smo danas tako podijeljeni. Kod 'Tigrova' nikada nije postojao pristup 'ili mi ili oni'“, rekao je Medved, dodavši da temelj suvremene hrvatske države mora biti Domovinski rat.