Otvoren Sajam poslova

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Zagreb, danas je, u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, svečano otvoren Sajam poslova. Na ovogodišnjem sajmu, organiziranom devetu godinu zaredom, nezaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja predstavilo se 80-ak izlagača, većinom iz privatnog sektora.

Ankica Paun Jarallach, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izrazila je zadovoljstvo rezultatima koje postižu mjere za zapošljavanje mladih. „Na mladima svijet ostaje, pa je tako i ove godine Sajam poslova posvećen prvenstveno mladima“, rekla je ravnateljica te dodala da je u mjere „Garancije za mlade“ samo u posljednjih godinu dana uključeno preko 50.000 mladih.

U ime partnera Sajma, Zagrebačke županije, okupljenima se obratio zamjenik župana Rudolf Vujević koji je istaknuo da je stopa nezaposlenosti u Županiji u padu. „Razlog tome možemo naći u našem kontinuiranom ulaganju u gospodarstvo u koje ulažemo znatna sredstva“, rekao je Vujević.

Sajam je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekavši da veliki interes i broj posjetitelja opravdaju potrebu za ovakvim neposrednim susretom poslodavaca i tražitelja zaposlenja. „U Republici Hrvatskoj tjedno se otvara 500 novih radnih mjesta te je zaposlenost u rujnu ove godine za jedan posto viša nego u rujnu 2014. godine“, izjavio je ministar dodavši da prema najnovijim podacima Eurostata Republika Hrvatska izlazi iz skupine zemalja s visokom stopom nezaposlenosti mladih.

Također, najavio je da će od 1. siječnja 2016. godine na snagu stupiti nova poticajna mjera za osobe starije od 50 godina. Naime, poslodavci koji zaposle starije građane na neodređeno vrijeme bit će oslobođeni od plaćanja doprinosa na dohodak, tzv. bruto dva doprinosa na plaću, u periodu od 3 do 7 godina – ovisno o tome koliko je godina zaposleniku ostalo do umirovljenja.