Dani hrane i tradicijskih proizvoda

Na zagrebačkome Prisavlju, na prostoru pored Boćarskoga doma, održana je protekloga vikenda sajamska priredba „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i grada Zagreba“. Okupila je stotinjak izlagača – obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obiteljskih tvrtki i obrta, proizvođača suhomesnatih proizvoda, sira, meda, jabuka, povrća, likera, rakija, vina, rukotvorina...

Priredbu, održanu po 13 puta, otvorio je župan Stjepan Kožić. „Ono što se ovdje može vidjeti i kušati kvalitetno je i domaće. Posebno sam zadovoljan što se mogu kupiti i naše robne marke (Samoborska salama, šunka „Grof“, sir „Dragec“, kiselo zelje „Laktec“, Purtugizec Plešivica...; op.a.), koje su postale prepoznatljive. Nekima od njih cijena i nije niska, ali imaju svoje tržište“, ustvrdio je župan, dodavši da Županija na razne načine pomaže poljoprivredu.

„Kroz prošlih deset godina iz proračuna smo za poljoprivredu izdvojili gotovo 200 milijuna kuna. Dobro je što sve veći broj mladih ljudi ostaje na svojim domaćinstvima. Prije svega, oni su školovani, poznaju struku, a to dovodi do kvalitete. Kvalitetan proizvod, bez obzira što ponekad bude i skup, nađe svog kupca“, rekao je župan.

Uz njega, izlagačima se obratio i Slavko Kojić, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika.

Sajamskom priredbom „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i grada Zagreba“ žele se promovirati prehrambeni proizvodi, poljoprivredna proizvodnja, ali i ruralni turizam. Sa 16.000 gospodarstava registriranih za poljoprivrednu proizvodnju, Zagrebačka županija je jedna od vodećih županija u Republici Hrvatskoj po proizvodnji hrane.

Sajmom se obilježava i Svjetski dan hrane (16. listopada) te Svjetski dan seoskih žena (15. listopada).