Sjednicu održalo Gospodarsko-socijalno vijeće

Održana je sjednica županijskoga Gospodarsko socijalnog-vijeća. Razgovaralo se o stanju gospodarstva u županiji, osnaživanju Zagrebačke županije za korištenje fondova EU, Regionalnom vodoopskrbnom sustavu „Zagreb-istok“ i prijedlogu izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe.

Pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić članove GSV-a upoznao je s izvješćima FINA-e, HZZ-a i OK Zagreb za 2014. godinu, koja Zagrebačku županiju svrstavaju u red uspješnijih županija u Republici Hrvatskoj. Na kraju lanjske godine ukupni prihodi poduzetnika koji posluju u županiji iznosili su 38,2 milijarde kuna te su oni u konstantnom porastu od 2009. godine. U porastu su, u odnosu na godinu dana ranije, bila i ulaganja u dugotrajnu imovinu (u 2014. iznosila su 1,41 milijardu kuna), a rasla je i neto plaća zaposlenih kod poduzetnika. Prema podacima HZZ-a krajem kolovoza ove godine u županiji su bile 15.174 nezaposlene osobe, odnosno 1483 osobe manje nego 31. prosinca 2014. godine.

Govoreći o sustavu osnaživanja Županije za korištenje fondova EU, Josip Kraljičković, pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju, rekao je da za uspješno povlačenje sredstava trebaju biti ispunjena tri preduvjeta: pripremljeni strateški dokumenti, pripremljeni projekti i odgovarajući kapaciteti za njihovu provedbu. S ciljem povećanja broja pripremljenih i uspješno prijavljenih projekata, Županija je u siječnju ove godine donijela Program pripreme i provedbe projekata financiranih iz fondova i programa EU za 2015. i 2016. godinu. Ovaj program obuhvaća pet mjera: Tehnička pomoć za identifikaciju i evaluaciju projektnih ideja i projekata, Priprema projekata za fondove i programe Europske unije, Tehnička pomoć za pisanje prijave projekta na natječaj, Provedba projekata financiranih iz fondova i programa Europske unije i Izrada Strategije ukupnog razvoja jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije.

O projektu Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“, njegovoj trenutnoj fazi realizacije, govorio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten. Rekao je da je projekt doveden do 90 posto gotovosti, odnosno da je ishođeno 76 građevinskih dozvola, te da bi fizička gradnja sustava trebala početi iduće godine. Predsjednik GSV-a Rudolf Vujević izjavio je da se radi o projektu vrijednom 100 milijuna eura, ali da za povlačenje europskoga novca, kojim bi se on sufinancirao, još uvijek nisu otvoreni natječaji.

S izmjenama i dopunama Mreže javne zdravstvene službe prisutne je upoznala Snježana Žunec iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Ovim izmjenama Zagrebačka županija bi trebala dobiti dodatna tri tima opće/obiteljske medicine (u Dugom Selu, Ivanić-Gradu i Svetoj Nedelji), dodatni tim u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece (u Vrbovcu) te 12 dodatnih timova u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite (po dva u Samoboru i Velikoj Gorici, a po jedan u Brckovljanima, Brdovcu, Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Svetoj Nedelji, Vrbovcu i Zaprešiću). Povećao bi se i broj timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, po jedan novi planiran je u Samoboru, Velikoj Gorici i Zaprešiću, dok bi se broj patronažnih sestara smanjio za njih dvije. Novost je i „odvajanje“ Zagrebačke županije od Grada Zagreba u Mreži specijalističko-konzilijarne i dijagnostičke zdravstvene zaštite. Time se sada točno zna koliko timova interne medicine, neurologije, psihijatrije, dermatologije, fizikalne medicine, kirurgije, oftalmologije... „pripada“ Zagrebačkoj županiji.